Proteini su pre svega gradivni elementi. Ubrajaju se u makronutrijente,pored ugljenih hidrata i masti a služe nam za izgradnju mišića,ćelija,noktiju,regulišu metabolizam,podržavaju imuni sistem itd.
Proteine u tom obliku uzimamo preko hrane dok se u našem želucu oni razlažu na prostije jedinice a to su amino-kiseline.
Amino-kiseline mogu biti esencijalne i neesencijalne a to zavisi od vrste proteina.
Razlikuju se po tome što neesencijalne kiseline telo može samo za sebe da stvori,dok esencijalne mora da unosi putem hrane. Esencijalnih ima 9 i nazivaju se leucin, isoleucin, valin, lisin, treonin, triptofan, metionin, fenilanin, histidin.
Proteini u ishrani se nalaze u dva oblika,odnosno proteini biljnog i životinjskog porekla.
Proteini iz biljaka su odlični i treba ih konzumirati ali nedostatak im je to što ne sadrže sve esencijalne amino-kiseline. Dobar izvor biljnih proteina su mahunarke,tofu sir,soja,žitarice i jezgrasto voće.
Proteini životinjskog porekla sadrže sve esencijalne amino-kiseline i s toga za ove namirnice se kaže da su kompletne. Tu spadaju meso,jaja,mlečni proizvodi,riba,proteinski šejkovi.
Kako odabrati proteine?
Proteine je bitno jesti svakodnevno zbog izgradnje naših tkiva,ali treba obratiti pažnju pri odabiru proteina. Uzmimo primer crvenog mesa. Ono je izuzetno zdravo i bogato proteinima ali ponekad ono dolazi u paketu sa dosta masnoća. U tom slučaju uneli biste proteine ali i mast. S toga,birajte uvek što nemasnije meso jer je tako zdravije za vas i ne morate brinuti u tom slučaju da li ste preterali s mastima.
Unos proteina bi trebao da bude od 1,3 do 2g po kilogramu vaše telesne mase na dnevnom nivou.
Proteine u tom obliku uzimamo preko hrane dok se u našem želucu oni razlažu na prostije jedinice a to su amino-kiseline.
Amino-kiseline mogu biti esencijalne i neesencijalne a to zavisi od vrste proteina.
Razlikuju se po tome što neesencijalne kiseline telo može samo za sebe da stvori,dok esencijalne mora da unosi putem hrane. Esencijalnih ima 9 i nazivaju se leucin, isoleucin, valin, lisin, treonin, triptofan, metionin, fenilanin, histidin.
Proteini u ishrani se nalaze u dva oblika,odnosno proteini biljnog i životinjskog porekla.
Proteini iz biljaka su odlični i treba ih konzumirati ali nedostatak im je to što ne sadrže sve esencijalne amino-kiseline. Dobar izvor biljnih proteina su mahunarke,tofu sir,soja,žitarice i jezgrasto voće.
Proteini životinjskog porekla sadrže sve esencijalne amino-kiseline i s toga za ove namirnice se kaže da su kompletne. Tu spadaju meso,jaja,mlečni proizvodi,riba,proteinski šejkovi.
Kako odabrati proteine?
Proteine je bitno jesti svakodnevno zbog izgradnje naših tkiva,ali treba obratiti pažnju pri odabiru proteina. Uzmimo primer crvenog mesa. Ono je izuzetno zdravo i bogato proteinima ali ponekad ono dolazi u paketu sa dosta masnoća. U tom slučaju uneli biste proteine ali i mast. S toga,birajte uvek što nemasnije meso jer je tako zdravije za vas i ne morate brinuti u tom slučaju da li ste preterali s mastima.
Unos proteina bi trebao da bude od 1,3 do 2g po kilogramu vaše telesne mase na dnevnom nivou.
Коментари
Постави коментар