Šta je glikemijski indeks i kakav postoji?
Neki možda ne znaju,ali evo da podsetim da je glikemijski indeks mera za količinu šećera u krvi posle varenja hrane,a predstavlja i količinu izlučenog hormona insulina. Posle svakog obroka nivo insulina se podiže u krvi u zavisnosti od vrste ugljenih hidrata koje smo uneli. Glikemijski indeks postoji u tri oblika,odnosno visoki,srednji i niski i predstavljeni su na skali od nula pa do 100,možda i preko toga.
Zašto moramo da pazimo na njegovu vrednost?
Da bismo bili zdravi spolja i iznutra treba birati sve namirnice sa niskim glikemijskim indeksom. One nas drže sitima na duže vreme,uz njih imamo dobru koncentraciju,osećamo se odmornije,uz njih nemamo napade gladi i smanjuje se verovatnoća za dobijanje dijabetesa. Namirnice na koje treba obratiti pažnju jesu ugljeni hidrati jer su oni zaslužni za naš insulin i šećer u krvi.
Hrana niskog GI smanjuje rizik od mnogih kancera,srčanih oboljenja,od dijabetesa 2.tipa. Održava nam liniju,trudnoća je zdravija što se odražava i na plod,drži nam koncentraciju itd. |
Koje namirnice treba konzumirati u većoj meri a koje u manjoj?
Birajte vlaknasto povrće jer ima najniži GI,a po svaku cenu izbegavajte testa od belog brašna i slatkiše,smanjite med,krompir,glukozni sirup itd. Na deklaracijama proizvoda obratite pažnju na skalu glikemijskog indeksa,gde je normalan tj.nizak negde između nule i 35. Sve preko toga je srednji i visok i tu nađite meru sa namirnicama koje spadaju u te dve kategorije.
Namirnice sa niskim GI : svo zeleno povrće,bobičasto voće,limun i drugi citrusi,đumbir,humus,tofu..
Namirnice sa visokim GI : testenine,beli hleb,slatkiši,neko voće,krompir,kao i mnoge poslastice koje jedete svakodnevno misleći da su 'Wellness' i 'Fitness'..
Коментари
Постави коментар