Пређи на главни садржај

O mršavljenju - drugi deo ♡



Pred vama su neke od stavki kojih biste trebali da se pridržavate i koje bi trebale da vam budu dobra smernica na putu ka mršavljenju,pa da počnemo :)


1. Nemojte previše brinuti šta vam kaže vaga i nemojte se stalno na njoj meriti. Zašto ovo kažem?
Vaga ne pokazuje činjenično stanje,ona vam ne može pokazati trenutni procenat vode u vašem organizmu,niti razgraničiti masu sala i masu mišića. Ako ste naduti,u ciklusu,pod stresom ili ste tek jeli,ne vredi da se merite na vagi. Moguće je da će pokazati veću težinu. 
Savet: Merite obime grudi,struka,bokova,ruku,ili bilo koje druge regije čiji napredak pratite. To uradite onim krojačkim metrom. Dovoljno je na par meseci obaviti merenje. Metar je daleko merodavniji od vage i tačno će vam u centimetar pokazati koliko ste napredovali.

2. Nemoguće je vežbama skinuti masne naslage samo sa jedne regije na telu. To gde ćemo prvo skinuti masne naslage određuje nam naša genetika. Neko gubi na masi ravnomerno,neko u stomaku,a neko u zadnjici.
Savet: Sve što možete preduzeti,jeste da počnete sa nekim cardiom,što podrazumeva trčanje,plivanje,vožnju bicikla,brzi hod ili neke određene cardio vežbice koje možete i kod kuće obavljati. Time ćete 'pogoditi'i kritičnu regiju,te skinuti sa nje neželjene masne naslage.

3. Imajte u vidu da ne postoji brzo rešenje za skidanje masnih naslaga. Potrebno je vreme,kao što je i za taloženje tih masnih naslaga bilo potrebno dosta vremena. Ništa se od toga ne rešava preko noći. Potreban je pozitivan stav i realan pristup kako bi se ostvario cilj. Nemojte zadavati sebi previsoke ciljeve. Bitno je da započnete i da ne odustajete.


4. Da ne biste zaboravili kako ste ranije izgledali nakon nekog vremena od kad trenirate,
pokušajte da pratite vaše rezultate kroz pomenuto merenje obima. Takođe ogledalo vam može reći gde još trebate poraditi. Uz to,dobro je i da se fotografišete na samom početku i nakon nekog vremena dok ste u fazi mršavljenja,jer time imate uvid gde ste bili i gde ste sada. To vas može dodatno motivisati!

5. Ako vam je teško da pronađete motivaciju za mršavljenjem ili za nekim drugim ciljem,zalepite negde na vidno mesto fotku devojke idealnog tela. To će vas podsetiti da ste se uputili ka ostvarenju cilja i da ne treba da dižete ruke. Sve je moguće ako zaista verujete,ali ako se i trudite!

6. Ako želite smršati,ne bacajte se na dijete. Jedite sve što nije industrijski prerađeno i upakovano. 
Jedite svo voće i povrće (pogotovo zeleno povrće jer je puno vlakana),jedite nemasno meso,jedite žitarice i mahunarke,jedite mlečne proizvode. Ako želite rezultate izbacite alkohol,gazirana pića,slatkiše,grickalice,cigarete,masnu i brzu hranu.
Savet: Prilikom kupovine,obratite pažnju na sastav namirnica.Izbegavajte u širokom luku one gde piše da sadrže emulgatore,zaslađivače,veštačke arome i boje,konzervanse,šećer,glukozni sirup itd.
Kupujte na pijaci,kupujte proverene proizvode.





7. Ne mršave svi istim tempom. Ako je jedna osoba smršala za isti broj meseci više kilograma od vas,to ne znači da je ona u boljoj poziciji. Svako je individua za sebe i svačije telo različito deluje. Uzgred,možda je ta osoba napornije radila nego vi i hranila se bolje nego vi,te je tako postigla bolji rezultat. Mislite o tome da dobro uskladite vežbanje i ishranu,i rezultat ne može izostati. Nemojte se porediti sa drugima!

8. Ne odričite se hrane koju volite a nije zdrava. Odredite jedan dan u nedelji kada ćete je konzumirati,a ostalih šest dana se hranite zdravo. Time ćete dobiti i dobre rezultate i biće vam duša nahranjena hranom koju volite.

9. Ne preskačite obroke i slobodno imajte više manjih obroka dnevno. Svakako je zdravije imati više malih užina i tri glavna obroka,nego samo dva,tri obroka u danu. Žvaćite sporije i gutajte manje zalogaje. Probajte da jedete sedeći i u miru,bez stresa i žurbe- vaše telo će vam biti zahvalno. 
Jedite isključivo onda kada osećate da ste gladni,i nemojte stalno nešto grickati. Takođe,vreme u koje ćete imati neki od svojih obroka ništa ne predstavlja. Ne morate paziti da jedete na tri sata ili na šest,to odredite sami jer ne postoji neko univerzalno pravilo-svi smo razlčiti i različito postupamo.





10. Nikako nemojte da brojite kalorije,time samo gubite vreme. Ako se zdravo hranite i pritom ste u hrani i piću umereni,nećete imati nikakav problem. Pravi odabir i umerenost i ništa drugo vam ne treba.

11. Vežbe snage imaju prednost nad cardio vežbama. Ako ste radili samo cardio kako bi smršali,to je sasvim u redu i ispravno.Ali,da biste postigli bolji efekat,slobodno uvedite i vežbe snage. One podrazumevaju razne varijetete čučnjeva,iskoraka,trbušnjaka, i drugih vežbi pri čemu možete koristiti težinu svog tela,ili raditi ih uz opterećenje,npr.uz tegiće. Pošto ste smršali,vaša koža se opušta kao i mišići i valjalo bi ih malo zategnuti. Zato je najbolje preći na vežbe snage jer one omogućavaju da dobijete tonus mišića. Uz te vežbe pogađate određenu grupu mišića,dok sa cardio vežbama dobijate samo topljenje naslaga,gde fokus nije na mišićima. Još jedna od prednosti treninga snage je u tome što mišićna masa troši više kalorija/energije. To znači da što ste mišićaviji,gubićete više masti.




Nadam se da vam se dopao post.Ako imate neki komentar,ostavite ga pri dnu posta.
Pozdrav do sledećeg čitanja!

Коментари

Популарни постови са овог блога

Primer jelovnika na rotaciji ugljenih hidrata ♡

Ovaj način ishrane je jedan od najpopularnijih u fitnes svetu. O njemu sam pisala ovde ROTACIJA UGLJENIH HIDRATA  a danas želim da dam par predloga za jelovnik na rotaciji ugljenih hidrata. Primer jelovnika za manji unos u.h. Doručak: jaja, nemasni sir, krastavci, semenke bundeve Užina: voćka Ručak: meso, pirinač, salata Užina: protein, Ella sir, orašasti plodovi Večera: riba, što više salate, orašasti plodovi Primer jelovnika za srednji unos u.h. Doručak: ovas, maline, protein, orašasto Užina: proteinska pločica Ručak: meso, povrće, salata, krompir Užina: Ella i orašasto Večera: jaja, posni sir, puno salate Primer jelovnika za visok unos u.h. Doručak: ovsena kaša, protein, voćka Užina: smoothie (ne previše voća) Ručak: meso, integralni hleb, puno salate, grilovano povrće Užina: orašasto Večera: meso, povrće, salata, batat *Želim da napomenem da je ovo neki okvir i ono kako bih ja sastavila jelovnik. Nešto što je univerzalno ne znači da će svima odgovarati

Da li ste čuli za astaksantin? ♡

Astaksantin je prirodni antioksidans dobijen iz algi, čiji učinak se pokazao jako dobro. Ovaj antioksidans jači je i od C vitamina, kao i od E vitamina, beta-karotena i drugih bitnih elemenata za naše životne funkcije. Ovaj prirodni suplement kompanije Oriflame štiti naše ćelije od slobodnih radikala koji su svuda oko nas, u vodi, u vazduhu, u hrani. Ove kapsulice štitiće vas od jakog sunca, sprečiće alergijske reakcije, kožu će vam učiniti lepšom. Takođe, dobar je i protiv upalnih procesa kod sportista. Astaksantin, za razliku od većine drugih antioksidanasa, zahvaljujući svojoj jedinstvenoj molekularnoj strukturi dospeva čak i do mozga i očiju i tamo ispoljava antioksidansno dejstvo .  Dokazano je da je poželjno koristiti iz više razloga ovaj supement i s toga ga i ja preporučujem. Osećaćete se odmornije,zdravije,imaćete više energije i blistaviju kožu. Lakše ćete pregurati prehlade,upale itd. MOJE ISKUSTVO Iz ličnog iskustva mogu da kažem da se vidno lošije osećam kada p

Saveti za brže topljenje masti ♡

Mnogo puta sam čula tezu da treba potpuno izbaciti ugljene hidrate iz jelovnika, a takođe sam tu priču čula i za masti. Ovakve rigorozne i nepravilne dijete su bile aktuelne 80-ih, 90-ih godina kada su ljudi mislili da čine ono što je najbolje za skidanje masnog tkiva. Istraživanja su pokazala da ne treba izbacivati nijedan od makronutrijenata (  O njima sam pisala OVDE  ) već da treba samo pametno odmeriti koliko čega treba unositi. Na primer, ugljene hidrate nikako ne izbacivati iz ishrane već unositi njegove najzdravije izvore kao što je svo povrće koje raste iznad zemlje. Dozvoljeni su skrobni ugljeni hidrati (krompir,pirinač) i šećeri iz voća ali u ograničenim količinama, recimo ujutru za doručak voćke, oko treninga ovas i za ručak 1/4 tanjira pirinča. Pošto treba smanjiti ugljene hidrate,isto tako treba da povećamo unos zdravih masti: avokado, maslinovo ulje, riba, orašasti plodovi itd. Masti, za razliku od ugljenih hidrata, ne podižu nivo insulina u krvi s toga ne p

Fitness pravila ♡

Za vežbače i za one koji to nisu a žele da postanu,za sve one koji paze na ishranu ili tek žele da počnu sa tim,dajem nekoliko fitness 'pravila' u vezi ishrane. 1. Jedite više obroka u danu - Svako ko vežba trebao bi jesti u skladu sa tim jer tokom treninga telo dolazi u stanje stresa i valja ga nakon njega oporaviti. Pet do šest obroka dnevno je sasvim u redu,dakle tri glavna obroka i 2,3 užine. 2. Ugljeni hidrati samo u prvom delu dana - Ovo je veoma bitno za one koji žele da smanje procenat masti u svom organizmu. Ugljeni hidrati su vid energije,a ona nam nije neophodna uveče i pred san,s toga ovaj tip namirnica treba jesti prepodne i oko treninga. U suprotnom,mogu se pretvoriti u masno tkivo. 3. Proteine treba jesti u većoj meri - S proteinima teško da ćete preterati ako vežbate. Njih treba konzumirati u svakom obroku,s tim što su najbitniji nakon treninga kao i uveče kada ne treba da jedemo ugljene hidrate. Dakle proteini i neka salatica - idealna večera.

Fitness Witness PLAN ISHRANE ♡

Dugo sam razmišljala da li da pravim jelovnike za svakoga ko mi se javi i odlučila sam da bih mogla to da praktikujem i počnem sa prvim online klijentima. Do sada sam pravila jelovnike ljudima koji su ulazili u Wellness by Oriflame program (sa kojima sam uživo imala merenja,konsultacije oko jelovnika) i tu sam se pokazala kao neko ko ume da pomogne pri gubljenju ili dobijanju na kilaži. Imam zadovoljne klijente i to me mnogo usrećuje. Takođe, zadovoljna sam i činjenicom da su mnogi prevazišli tu barijeru da nešto pitaju i da se upuste u proces i priznaju sebi da ipak nisu zadovoljni trenutnim stanjem. Kao što već možda znate, završila sam obuku u ovoj oblasti kod nutricioniste u Novom Sadu. Za ishranu sam se zainteresovala pre dve i po godine i tada sam počela da proširujem svoje znanje i da ga primenjujem na sebi a kasnije i na drugima. VAŽNE INFORMACIJE O PLANU ISHRANE ♡ Plan ishrane je za svako lice personalizovan , što znači da je u skladu sa željama i potrebama klijenta