Пређи на главни садржај

Rotacija ugljenih hidrata ♡


Da li ste ikad čuli za ovaj pojam? U pitanju je način ishrane gde odredite koliko vam ugljenih hidrata treba u skladu sa vašim ciljem i načinom života. Poenta je da svakog dana određujete koliko ćete ugljenih hidrata uneti kao vid energije u skladu sa vašim treninzima.
Tako,na primer,ako imate danas trening u kom samo trčite ili radite cardio vežbe,znači da ćete danas malo smanjiti unos u.h.,a kada vežbate sa nekim tegićima i više idete na snagu - tada povećate unos ugljenih hidrata. Isto tako,kada vam je unos u.h. veći,tada smanjite unos masti,i obrnuto.
O ovom makronutrijentu sam već pisala i rekla sam da bi unos trebao da bude oko 40,50% . Ovaj procenat biste trebali da menjate u zavisnosti od vaših aktivnosti, dakle manipulisati ugljenim hidratima.
Što se tiče unosa proteina, on bi trebao uvek da bude isti.

PRIMER :
Dan za vežbe snage (VIŠI UNOS U.H.) - 3g ugljenih hidrata po kilogramu vaše telesne mase (tada biste najlakše odradili trening jer imate puno energije preko ugljenih hidrata i sigurno bi vam ovaj dan bio omiljeni)
Dan cardio treninga (NIŽI UNOS U.H.) - 1,5 do 2g ugljenih hidrata po kilogramu vaše telesne mase
Dan odmora (NAJNIŽI UNOS U.H. ILI BEZ U.H.) - recimo 50 do 100g ugljenih hidrata za ceo dan (dan kada ćete se osećati umorno i bez energije,ali možete i tad odraditi trening. Na ovaj dan, vaše telo koristi masti kao glavni izvor energije i poželjno je trenirati jer će se bolje videti rezultati. Ipak,jedan dan u nedelji namenite odmoru ali već sledećeg nastavite tamo gde ste stali)
i tako svakog dana u nedelji..

Zašto je dobar ovaj način ishrane?
Ovaj način ishrane pokazao se kao najbolji način jer telo ima dovoljno ugljenih hidrata kako bi vršilo svoje zadatke,nema gladovanja,lako je prilagoditi mu se i lako je pridržavati se ovog načina ishrane.
Ovo je način ishrane koji može dugo da zaživi,za razliku od keto ishrane i bilo koje dijete koju pročitate na netu ili u časopisu. Što se tiče merenja rezultata,smatram da je ogledalo najmerodavnije kao i merenje obima.
Za kraj dodala bih da obratite pažnju na izvore ugljenih hidrata, jer nećete ništa postići ovim načinom ishrane ako za ugljene hidrate koristite beli hleb, čokoladice itd. Birajte hleb od celog zrna, ovas, integralnu testeninu, pirinač.. :)

Vaš Fitness Witness ♡

Коментари

Популарни постови са овог блога

Primer jelovnika na rotaciji ugljenih hidrata ♡

Ovaj način ishrane je jedan od najpopularnijih u fitnes svetu. O njemu sam pisala ovde ROTACIJA UGLJENIH HIDRATA  a danas želim da dam par predloga za jelovnik na rotaciji ugljenih hidrata. Primer jelovnika za manji unos u.h. Doručak: jaja, nemasni sir, krastavci, semenke bundeve Užina: voćka Ručak: meso, pirinač, salata Užina: protein, Ella sir, orašasti plodovi Večera: riba, što više salate, orašasti plodovi Primer jelovnika za srednji unos u.h. Doručak: ovas, maline, protein, orašasto Užina: proteinska pločica Ručak: meso, povrće, salata, krompir Užina: Ella i orašasto Večera: jaja, posni sir, puno salate Primer jelovnika za visok unos u.h. Doručak: ovsena kaša, protein, voćka Užina: smoothie (ne previše voća) Ručak: meso, integralni hleb, puno salate, grilovano povrće Užina: orašasto Večera: meso, povrće, salata, batat *Želim da napomenem da je ovo neki okvir i ono kako bih ja sastavila jelovnik. Nešto što je univerzalno ne znači da će svima odgovarati

Da li ste čuli za astaksantin? ♡

Astaksantin je prirodni antioksidans dobijen iz algi, čiji učinak se pokazao jako dobro. Ovaj antioksidans jači je i od C vitamina, kao i od E vitamina, beta-karotena i drugih bitnih elemenata za naše životne funkcije. Ovaj prirodni suplement kompanije Oriflame štiti naše ćelije od slobodnih radikala koji su svuda oko nas, u vodi, u vazduhu, u hrani. Ove kapsulice štitiće vas od jakog sunca, sprečiće alergijske reakcije, kožu će vam učiniti lepšom. Takođe, dobar je i protiv upalnih procesa kod sportista. Astaksantin, za razliku od većine drugih antioksidanasa, zahvaljujući svojoj jedinstvenoj molekularnoj strukturi dospeva čak i do mozga i očiju i tamo ispoljava antioksidansno dejstvo .  Dokazano je da je poželjno koristiti iz više razloga ovaj supement i s toga ga i ja preporučujem. Osećaćete se odmornije,zdravije,imaćete više energije i blistaviju kožu. Lakše ćete pregurati prehlade,upale itd. MOJE ISKUSTVO Iz ličnog iskustva mogu da kažem da se vidno lošije osećam kada p

Saveti za brže topljenje masti ♡

Mnogo puta sam čula tezu da treba potpuno izbaciti ugljene hidrate iz jelovnika, a takođe sam tu priču čula i za masti. Ovakve rigorozne i nepravilne dijete su bile aktuelne 80-ih, 90-ih godina kada su ljudi mislili da čine ono što je najbolje za skidanje masnog tkiva. Istraživanja su pokazala da ne treba izbacivati nijedan od makronutrijenata (  O njima sam pisala OVDE  ) već da treba samo pametno odmeriti koliko čega treba unositi. Na primer, ugljene hidrate nikako ne izbacivati iz ishrane već unositi njegove najzdravije izvore kao što je svo povrće koje raste iznad zemlje. Dozvoljeni su skrobni ugljeni hidrati (krompir,pirinač) i šećeri iz voća ali u ograničenim količinama, recimo ujutru za doručak voćke, oko treninga ovas i za ručak 1/4 tanjira pirinča. Pošto treba smanjiti ugljene hidrate,isto tako treba da povećamo unos zdravih masti: avokado, maslinovo ulje, riba, orašasti plodovi itd. Masti, za razliku od ugljenih hidrata, ne podižu nivo insulina u krvi s toga ne p

Fitness pravila ♡

Za vežbače i za one koji to nisu a žele da postanu,za sve one koji paze na ishranu ili tek žele da počnu sa tim,dajem nekoliko fitness 'pravila' u vezi ishrane. 1. Jedite više obroka u danu - Svako ko vežba trebao bi jesti u skladu sa tim jer tokom treninga telo dolazi u stanje stresa i valja ga nakon njega oporaviti. Pet do šest obroka dnevno je sasvim u redu,dakle tri glavna obroka i 2,3 užine. 2. Ugljeni hidrati samo u prvom delu dana - Ovo je veoma bitno za one koji žele da smanje procenat masti u svom organizmu. Ugljeni hidrati su vid energije,a ona nam nije neophodna uveče i pred san,s toga ovaj tip namirnica treba jesti prepodne i oko treninga. U suprotnom,mogu se pretvoriti u masno tkivo. 3. Proteine treba jesti u većoj meri - S proteinima teško da ćete preterati ako vežbate. Njih treba konzumirati u svakom obroku,s tim što su najbitniji nakon treninga kao i uveče kada ne treba da jedemo ugljene hidrate. Dakle proteini i neka salatica - idealna večera.

Fitness Witness PLAN ISHRANE ♡

Dugo sam razmišljala da li da pravim jelovnike za svakoga ko mi se javi i odlučila sam da bih mogla to da praktikujem i počnem sa prvim online klijentima. Do sada sam pravila jelovnike ljudima koji su ulazili u Wellness by Oriflame program (sa kojima sam uživo imala merenja,konsultacije oko jelovnika) i tu sam se pokazala kao neko ko ume da pomogne pri gubljenju ili dobijanju na kilaži. Imam zadovoljne klijente i to me mnogo usrećuje. Takođe, zadovoljna sam i činjenicom da su mnogi prevazišli tu barijeru da nešto pitaju i da se upuste u proces i priznaju sebi da ipak nisu zadovoljni trenutnim stanjem. Kao što već možda znate, završila sam obuku u ovoj oblasti kod nutricioniste u Novom Sadu. Za ishranu sam se zainteresovala pre dve i po godine i tada sam počela da proširujem svoje znanje i da ga primenjujem na sebi a kasnije i na drugima. VAŽNE INFORMACIJE O PLANU ISHRANE ♡ Plan ishrane je za svako lice personalizovan , što znači da je u skladu sa željama i potrebama klijenta