Пређи на главни садржај

Ugljeni hidrati u ishrani ♡


Ugljeni hidrati spadaju u veoma značajne makronutrijente. Oni se razlažu u želucu i crevima na jednostavnija jedinjenja odakle se naš organizam snabdeva energijom.
Glavna podela ovog nutrijenta u ishrani svodi se na šećere,skrob i vlakna iliti na proste ugljene hidrate,složene ugljene hidrate i na vlakna.



ŠEĆERI 
Ova jedinjenja su najzastupljenija,pogotovo u tom nekom prerađenom industrijskom obliku jer su rafovi u prodavnicama preplavljeni čokoladicama,sladoledima,bombonama,mada se šećer stavlja i u druge namirnice koje ljudi svakodnevno konzumiraju ne znajući da jedu šećer. Recimo,mnogo šećera se dodaje u kečap i druge kupovne prelive,dodaje se u hleb,u čipseve,u sokove.
Dakle,proste ugljene hidrate odnosno šećere bih podelila na nezdrave, ali i na zdrave alternative kao što je voće. Voće je idealna zamena za čokoladice posebno što nosi manje kalorija,sadrži vitamine i minerale,vlakna,antioksidanse,dok čokolada nosi mnogo praznih kalorija,loše su po liniju i zdravlje,pune su emulgatora,masti,itd.
Šećeri su takođe poznati po tome što izazivaju nagle insulinske skokove,odnosno skokove nivoa šećera u krvi.
Tada je naš organizam zbunjen i prihvata tu veliku količinu šećera,te ga skladišti u vidu masnih naslaga ispod kože pošto je količina prevelika a energija se iz njih nije iskoristila.
Šećeri izazivaju razna oboljenja,od njih organizam stari,zapušavaju se arterije,štete zubnoj gleđi,izazivaju večiti osećaj gladi i manjka energije,imaju visok glikemijski indeks ..



SKROB
Skrobasti ugljeni hidrati su prirodni,nalaze se najčešće u krompiru,pirinču,pecivima,žitaricama itd.
Predstavljaju zdraviji oblik ugljenih hidrata od šećera jer za razliku od njih ovi ugljeni hidrati se sporije razlažu u organizmu,s toga više energije u vidu kalorija telo potroši na njihovo varenje. Takođe,manji su insulinski skokovi pri konzumiranju skrobastih ugljenih hidrata. Najzdraviji oblici ovog tipa ugljenih hidrata su ovsene pahuljice,ječmene pahuljice,integralni pirinač i svo pecivo od pravog integralnog brašna. Imaju niži glikemijski indeks od šećera i samim tim su zdravija alternativa.




VLAKNA
Vlakna se danas jedu u jako maloj meri,toliko da bi se svako zgranuo kad bi čuo statistiku.
Takav običaj imaju posebno Amerikanci koji se na svetu najgore hrane.
Dakle,vlakna su takođe ugljeni hidrati,mada kad se pogledaju nutritivne tablice,vlakna nemaju gotovo ništa ugljenih hidrata i kalorija. Zato se ove divne zelene vlaknaste tvorevine preporučuju u što većoj meri. Organizmu je potrebno jako mnogo energije da bi ih svario a pritom ovi ugljeni hidrati stvaraju i sitost u želucu jer imaju velik volumen kojim ispune želudac. Vlakna ne prouzrokuju nikakve skokove insulina i omogućavaju postepeno otpuštanje šećera u krv. Glikemijski indeks je jako nizak i s toga spadaju u najzdraviju hranu. U vlakna spadaju vlaknaste biljčice : spanać,kupus,boranija,brokoli,zelena salata,špargla, i drugi zeleniš.

Činjenica je da danas ljudi jedu jako mnogo ugljenih hidrata,posebno šećera a premalo vlakana,toliko da se sva ta energija ne iskoristi na pravi način već odlazi u masno tkivo.
Danas je retko ko aktivan zbog stila života,mnogo se jede i mnogo se nezdravo jede.
Menjajte svoje navike već danas!
Fitness Witness


Коментари

Популарни постови са овог блога

Primer jelovnika na rotaciji ugljenih hidrata ♡

Ovaj način ishrane je jedan od najpopularnijih u fitnes svetu. O njemu sam pisala ovde ROTACIJA UGLJENIH HIDRATA  a danas želim da dam par predloga za jelovnik na rotaciji ugljenih hidrata. Primer jelovnika za manji unos u.h. Doručak: jaja, nemasni sir, krastavci, semenke bundeve Užina: voćka Ručak: meso, pirinač, salata Užina: protein, Ella sir, orašasti plodovi Večera: riba, što više salate, orašasti plodovi Primer jelovnika za srednji unos u.h. Doručak: ovas, maline, protein, orašasto Užina: proteinska pločica Ručak: meso, povrće, salata, krompir Užina: Ella i orašasto Večera: jaja, posni sir, puno salate Primer jelovnika za visok unos u.h. Doručak: ovsena kaša, protein, voćka Užina: smoothie (ne previše voća) Ručak: meso, integralni hleb, puno salate, grilovano povrće Užina: orašasto Večera: meso, povrće, salata, batat *Želim da napomenem da je ovo neki okvir i ono kako bih ja sastavila jelovnik. Nešto što je univerzalno ne znači da će svima odgovarati

Da li ste čuli za astaksantin? ♡

Astaksantin je prirodni antioksidans dobijen iz algi, čiji učinak se pokazao jako dobro. Ovaj antioksidans jači je i od C vitamina, kao i od E vitamina, beta-karotena i drugih bitnih elemenata za naše životne funkcije. Ovaj prirodni suplement kompanije Oriflame štiti naše ćelije od slobodnih radikala koji su svuda oko nas, u vodi, u vazduhu, u hrani. Ove kapsulice štitiće vas od jakog sunca, sprečiće alergijske reakcije, kožu će vam učiniti lepšom. Takođe, dobar je i protiv upalnih procesa kod sportista. Astaksantin, za razliku od većine drugih antioksidanasa, zahvaljujući svojoj jedinstvenoj molekularnoj strukturi dospeva čak i do mozga i očiju i tamo ispoljava antioksidansno dejstvo .  Dokazano je da je poželjno koristiti iz više razloga ovaj supement i s toga ga i ja preporučujem. Osećaćete se odmornije,zdravije,imaćete više energije i blistaviju kožu. Lakše ćete pregurati prehlade,upale itd. MOJE ISKUSTVO Iz ličnog iskustva mogu da kažem da se vidno lošije osećam kada p

Saveti za brže topljenje masti ♡

Mnogo puta sam čula tezu da treba potpuno izbaciti ugljene hidrate iz jelovnika, a takođe sam tu priču čula i za masti. Ovakve rigorozne i nepravilne dijete su bile aktuelne 80-ih, 90-ih godina kada su ljudi mislili da čine ono što je najbolje za skidanje masnog tkiva. Istraživanja su pokazala da ne treba izbacivati nijedan od makronutrijenata (  O njima sam pisala OVDE  ) već da treba samo pametno odmeriti koliko čega treba unositi. Na primer, ugljene hidrate nikako ne izbacivati iz ishrane već unositi njegove najzdravije izvore kao što je svo povrće koje raste iznad zemlje. Dozvoljeni su skrobni ugljeni hidrati (krompir,pirinač) i šećeri iz voća ali u ograničenim količinama, recimo ujutru za doručak voćke, oko treninga ovas i za ručak 1/4 tanjira pirinča. Pošto treba smanjiti ugljene hidrate,isto tako treba da povećamo unos zdravih masti: avokado, maslinovo ulje, riba, orašasti plodovi itd. Masti, za razliku od ugljenih hidrata, ne podižu nivo insulina u krvi s toga ne p

Fitness pravila ♡

Za vežbače i za one koji to nisu a žele da postanu,za sve one koji paze na ishranu ili tek žele da počnu sa tim,dajem nekoliko fitness 'pravila' u vezi ishrane. 1. Jedite više obroka u danu - Svako ko vežba trebao bi jesti u skladu sa tim jer tokom treninga telo dolazi u stanje stresa i valja ga nakon njega oporaviti. Pet do šest obroka dnevno je sasvim u redu,dakle tri glavna obroka i 2,3 užine. 2. Ugljeni hidrati samo u prvom delu dana - Ovo je veoma bitno za one koji žele da smanje procenat masti u svom organizmu. Ugljeni hidrati su vid energije,a ona nam nije neophodna uveče i pred san,s toga ovaj tip namirnica treba jesti prepodne i oko treninga. U suprotnom,mogu se pretvoriti u masno tkivo. 3. Proteine treba jesti u većoj meri - S proteinima teško da ćete preterati ako vežbate. Njih treba konzumirati u svakom obroku,s tim što su najbitniji nakon treninga kao i uveče kada ne treba da jedemo ugljene hidrate. Dakle proteini i neka salatica - idealna večera.

Fitness Witness PLAN ISHRANE ♡

Dugo sam razmišljala da li da pravim jelovnike za svakoga ko mi se javi i odlučila sam da bih mogla to da praktikujem i počnem sa prvim online klijentima. Do sada sam pravila jelovnike ljudima koji su ulazili u Wellness by Oriflame program (sa kojima sam uživo imala merenja,konsultacije oko jelovnika) i tu sam se pokazala kao neko ko ume da pomogne pri gubljenju ili dobijanju na kilaži. Imam zadovoljne klijente i to me mnogo usrećuje. Takođe, zadovoljna sam i činjenicom da su mnogi prevazišli tu barijeru da nešto pitaju i da se upuste u proces i priznaju sebi da ipak nisu zadovoljni trenutnim stanjem. Kao što već možda znate, završila sam obuku u ovoj oblasti kod nutricioniste u Novom Sadu. Za ishranu sam se zainteresovala pre dve i po godine i tada sam počela da proširujem svoje znanje i da ga primenjujem na sebi a kasnije i na drugima. VAŽNE INFORMACIJE O PLANU ISHRANE ♡ Plan ishrane je za svako lice personalizovan , što znači da je u skladu sa željama i potrebama klijenta