Kiselost odnosno pH vrednost nečijeg organizma je jedan veoma bitan faktor i određuje koliko smo zdravi. Svaka namirnica ima svoju pH vrednost koja se kreće od 0 do 14, gde je sredina kisela od 0 do 7, sedam je neutralan pH, a sve preko sedam označava se kao bazna sredina.

Pravim odabirom namirnica možemo menjati naše stanje u organizmu, s toga se preporučuje da se bira hrana koja stvara baznu sredinu našem organizmu. Ovakva hrana nas štiti od upala, prehlada, pada imuniteta, umora, kao i od mnogih ozbiljnijih i težih bolesti. Utiče na kvalitet života kao i na njegov vek.
Po savetima nekih stručnjaka, naša ishrana bi trebala biti 60% bazna a 40% kisela, mada bih ja rekla da je poželjan i veći procenat bazne hrane u odnosu na kiselu- što baznije to bolje. Svakodnevno se preporučuje zeleno povrće i to u sirovom obliku u vidu salata, dok se treba ograničiti sa slatkišima, alkoholom, gaziranim pićima, testom i masnim mesom jer su strašno kiseli i loše utiču na naše organe. Što manje termički obrađujte namirnice, koristite manje ulja za pripremu, jedite svežu hranu i po mogućstvu domaću i sa pijace, svakodnevno unosite voće i povrće i smanjite sa nezdravim mastima. Takođe, preporučuje se neki vid fizičkih aktivnosti kad god ste u prilici, jer dok smo aktivni organizam prima više kiseonika nego inače, što dobro utiče na promenu kiselosti organizma.
Na sledećoj slici imate namirnice raspoređene prema pH vrednostima i ovime treba da se vodite kada pripremate obroke i planirate šta ćete pojesti.

Коментари
Постави коментар