Ovo su neke od namirnica koje morate da izbegnete jer posle njihove konzumacije osećate glad. Osim što osećate glad, možete se od velike količine i ugojiti. Uglavnom su u pitanju ugljeni hidrati i to oni prostiji sa višim glikemijskim indeksom. (ŠTA JE GLIKEMIJSKI INDEKS, OVDE : http://mvfitnesswitness.blogspot.rs/2017/02/glikemijski-indeks-i-hrana.html )
HLEB
I to beli hleb. On nema ništa posebno u sebi od nutritivnih vrednosti i nije naročito hranljiv, pa s toga nije toliko neophodan u ishrani. Idealna zamena za beli hleb je uvek neki integralni hleb pravljen sa što više različitih brašna (heljdino,speltino,integralno). Integralni hleb je pun vlakana i stvara sitost u želucu za razliku od belog kog možete puno pojesti a ne zasititi se do kraja.
TESTENINA
Ista priča kao i sa belim hlebom. Najbolje je jesti testeninu u integralnoj verziji. Drži sitost i ima manji glikemijski indeks (održava nivo šećera u krvi).
SLATKIŠI
Mislim da je jasno koliko su štetni. Osim toga, stvaraju zavisnost i ne možete stati sa konzumacijom slatkiša jer su zarazni. Slatkiši su strašno nezdravi i nemaju bukvalno nikakvu funkciju u organizmu osim da stvaraju salo. Osim toga, imaju visok glikemijski indeks gde naš insulin strašno brzo proradi, podigne nam se nivo šećera ali veoma brzo opadne pa se osećamo sumorno,bezvoljno. Dobra zamena je uvek crna čokolada ili kašičica meda. Takođe, preporučujem i Naturelu sa rogačem i medom, produktom kompanije GRANUM koji se zalažu da proizvedu zdravu hranu i slatkiše.
GAZIRANI I NEGAZIRANI KUPOVNI SOKOVI
Sadrže veću količinu šećera u odnosu na voćni sok koji biste sami napravili kod kuće, zato posle prve čaše osećate potrebu i za drugom,trećom i tako redom. Mnogi ljudi nisu ni svesni koliku količinu prostog šećera unesu preko sokova koje kupuju. Izbegavajte ih i pravite sami svoj sok od ceđenog voća.
Коментари
Постави коментар