Masti iliti lipidi predstavljaju jedinjenja koja su od velikog značaja za čoveka. U ishrani pripada grupi makronutrijenata gde još spadaju i proteini i ugljeni hidrati.
Masti mogu da se podele na zasićene i nezasićene i igraju zaštitnu ulogu u našem organizmu,učestvuju u produkciji hormona,služe za prenošenje ćelijskih signala,pružaju energiju i daju pun ukus hrani.
Pošto se dele u dve grupe,važno je znati osnovne razlike među njima.
Zasićene masti - Namirnice koje sadrže ove masti su životinjskog porekla. U ovu grupu takođe spada kokosovo ulje koje je rezistentno na visokim temperaturama i s toga ga preporučujem za prženje hrane,jer i ja to praktikujem. Zasićene masti su prozvane za loše masti jer je dokazano da povoljno utiču na razvoj kardio-vaskularnih oboljenja,mada,kada bi se ljudi okrenuli i ka zasićenim mastima na primer iz ribe i unosili je par puta nedeljno,mislim da bi se postigao balans između ove dve kategorije masti i ishod bi bio bolji. Ljudi,generalno,jako preteruju sa zasićenim mastima u odnosu na to što su fizički veoma statični i nemaju gotovo nikakvu aktivnost,retko šetaju,svuda idu kolima,brzo žive..
Veći problem ipak izazivaju trans masti koje su danas strašno rasprostranjene. Trans masti nastaju hidrogenizacijom odnosno grejanjem tečnog biljnog ulja uz prisustvo gasnog hidrogena a dodaju se u mesne prerađevine,čipseve,slatkiše i drugu prženu nezdravu hranu koja se danas konzumira u velikim količinama. Ove masti ne treba konzumirati jer stvaraju karcinom,podiže nivo lošeg holesterola u krvi,dovodi do moždanog udara,do dijabetesa.
Nezasićene masti - Podeljene su na mononezasićene i polinezasićene.
Mononezasićene masne kiseline nalaze se u orašastim plodovima (badem,kikiriki,orah,lešnik) kao i u maslinovom ulju.
U polinezasićene ubrajaju se semenke lana,riba,čia semenke itd.
U ovu kategoriju se svrstavaju omega 3 i omega 6 masne kiseline koje telo ne može samo na produkuje već nadoknađuje iz hrane. Ove masne kiseline su zdrave i pomažu da se reguliše višak lošeg holesterola,poboljšavaju vid,rad srca i mozga,čiste organizam od slobodnih radikala.
Izvori: riba,laneno seme i laneno ulje,orasi,maslinovo ulje itd.
Zašto su nam bitne masti?
Masti su ranijih godina bile zabranjene jer su ljudi u razvijenijim državama (SAD) počeli jako da se goje i da oboljevaju. S toga,bile su zakonom zabranjene sve masti,što je naravno pogrešno. Problem su im pravile trans masti i zasićene masti u ogromnim količinama! Nezasićene masti su dobre po nas a čak su pogodne da se konzumiraju u većoj meri dok se drže dijete jer ZDRAVA MAST TOPI MAST. Masti su korisnije čak i od ugljenih hidrata jer za razliku od njih ne igraju se sa insulinom i mogu koristiti kao izvor energije.
Uvek birajte zdrave masti kako biste i vi bili zdravi :)
Коментари
Постави коментар