Ishrana je činilac našeg života i veoma je bitna za rad našeg organizma. Ishrana i stil življenja jako su važni i predstavljaju čak 90% razloga oboljevanja ukoliko su životni stil i ishrana loši. Da bismo bili dugovečni i zdravi i kako bismo izbegli razne bolesti,potrebno je da znamo osnovne stvari koje se tiču zdrave ishrane.
Za sam početak,želim spomenuti da postoji mnogo načina ishrane,a neki od najpoznatijih načina su:
mesna ishrana,mesna i biljna,veganska,vegetarijanska itd.
Mesna ishrana podrazumeva tip ishrane gde preovladava meso odnosno mast i proteini. Ovakva ishrana nije mnogo zdrava jer je bogata holesterolom i masnim supstancama koje bi stvarale masno tkivo. Ishrana bazirana samo na mesu i ribi uz minimalni unos ugljenih hidrata i vlakana donosi mnoga oboljenja srca,pospešuje ćelije raka,povećava nivo lošeg holesterola itd.
Ishrana bazirana na mesu i biljkama je zdravija od mesne jer se uvode i vlakna i ugljeni hidrati u organizam i time se stvara neki balans između masti,proteina i ugljenih hidrata.
Veganska ishrana bazirana je na hrani koja potiče iz biljnog porekla. Ovaj vid ishrane nije loš gledano na to da se konzumira dosta voća i povrća,ali smatram da je dosta siromašna jer je izvor proteina iz biljaka slab u odnosu na one iz životinja. Previše se unosi ugljenih hidrata koji se u prekomernoj količini skladište u masne naslage kao neiskorišćena energija. Mnogi vegani takođe paze da im ishrana ne bude životinjskog porekla već samo biljnog a neretko zanemaruju činjenicu da u veganskim prerađevinama postoje emulgatori,šećeri i drugi štetni dodaci.
Vegetarijanska ishrana je malo bolja opcija od veganske,ali i dalje mislim da je nedovoljno bogata svim nutrijentima jer se koriste samo jaja i mlečni proizvodi.
U slučaju veganske i vegetarijanske ishrane nedostaje B12 vitamin koji je veoma bitan,kao i esencijalne aminokiseline koje telo samo ne proizvodi već crpi iz hrane.
Zašto je bitno da imamo u ishrani sve elemente?
Citiraću: ''Motor može imati dobar sklop i pun rezervoar goriva, ali bez varničenja svećice on ne može da se pokrene. Tako je to i u telu: osim odgovarajuće strukture (minerali i proteini) i goriva (ugljeni hidrati, masti, proteini), potrebna je varnica koja će pokrenuti hemijske reakcije neophodne za sagorevanje.Tu varnicu obezbedjuju vitamini i neki minerali (oligoelementi) koji deluju kao katalizatori, to jest pokretači mnogobrojnih hemijskih transformacija u našim ćelijama.''
Neko ko se zdravo hrani mora jesti neprerađene proizvode,organske,prirodne,neprskane,bez prostog šećera,alkohola,grickalica,gaziranih sokova itd,prateći glikemijski index hrane,njen sastav i tako dalje.. To je princip zdrave ishrane.
Danas je teško moguće ispoštovati sve korake ka zdravoj ishrani jer neka zagađenja ne možemo sprečiti i izbeći,ali treba težiti ka tome da se kupuje domaće i neprerađeno bez veštačkih dodataka.
Koja je najbolja i najzdravija ishrana?
Najbolja ishrana jednostavno ne postoji,ali bitno je znati kako kombinovati namirnice i koje namirnice trebamo unositi u svoj 'sistem'.
Dakle,bazirati ishranu na složenim ugljenim hidratima (žitarice,integralni pirinač,ponekad krompir),
vlaknastom zelenom povrću u što većoj meri,na mlečnim proizvodima sa manje masti,na nemasnom mesu i ribi,na zdravim mastima u vidu orašastih plodova,ribe,kokosovog ulja..
Da rezimiramo,rešenje leži u raznolikosti u ishrani.
Ako sačinimo plan ishrane bogat svim nama potrebnim hranljivim materijama odnosno makro i mikronutrijentima,bićemo lepi spolja i iznutra a i zdravije ćemo se osećati. Ako uz to uključimo fizičke aktivnosti,izbegli smo veliki broj oboljenja našeg 'sistema'.
Više o makronutrijentima pogledajte ovde : MAKRONUTRIJENTI
Više o primerima jelovnika pogledajte ovde : PRIMER JELOVNIKA
Više o suplementaciji i Wellness proizvodima : SUPLEMENTI i WELLNESS PROIZVODI
Više o topljenju masnih naslaga : SAGOREVANJE MASTI
Više o glikemijskom indeksu hrane : GLIKEMIJSKI INDEX
Više o nezdravoj hrani : NEZDRAVA HRANA
Do sledećeg čitanja,pozdrav
Коментари
Постави коментар